EL
Μενού

Ποιότητα Αέρα Εσωτερικών Χώρων (IAQ)

Η ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων (Indoor Air Quality, IAQ) αναφέρεται στις επιπτώσεις πάνω στην ανθρώπινη υγεία, διαφόρων παραγόντων που αποτελούν ιδιότητες ή συστατικά του αέρα που αναπνέουμε σε κλειστούς και γενικότερα εσωτερικούς χώρους. Πολύ συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι μία σειρά περιστατικών οδήγησε στην διαπίστωση ότι πολλές χημικές ή βιολογικές ουσίες, μπορούν εισπνεόμενες να προκαλέσουν διάφορες βλάβες της υγείας που ξεκινούν από απλές διαταραχές και καταλήγουν σε σοβαρές παθήσεις.

Ανάλογη σημασία έχουν και πολλές φυσικές παράμετροι του λεγόμενου «Εσωτερικού Περιβάλλοντος». Συνολικά οι παράγοντες αυτοί κατηγοριοποιούνται συνήθως ως εξής:

  • Φυσικοί παράγοντες (όπως θερμοκρασία, υγρασία, πίεση και ταχύτητα του αέρα, βαθμός εξαερισμού, θόρυβος, ακτινοβολίες)
  • Χημικοί παράγοντες (όπως αδρανείς σκόνες, ίνες, καπνός, πτητικές οργανικές ενώσεις, οξείδια του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα, αμμωνία κλπ)
  • Βιολογικοί παράγοντες (όπως βακτηρίδια, ιοί, μύκητες, πρωτόζωα, παράσιτα, αλλεργιογόνα κλπ)

Από τα πλέον γνωστά φαινόμενα αρνητικής επίδρασης στην ανθρώπινη υγεία που οφείλονται γενικά σε διάφορους παράγοντες των εσωτερικών χώρων αποτελεί το Σύνδρομο του Αρρώστου Κτιρίου (Sick Building Syndrome, SBS). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization, WHO), το σύνδρομο αυτό συνίσταται στην εμφάνιση ορισμένων συμπτωμάτων, εμφανίζεται δε κατά την παραμονή ατόμων σε κάποιο συγκεκριμένο κτίριο ή τμήμα αυτού. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, ερεθισμό του δέρματος και των ματιών, κόπωση, πονοκεφάλους, αίσθηση βάρους στο στήθος, έλλειψη δυνατότητας για συγκέντρωση, ενόχληση από οσμές, συμπτώματα ανάλογα με της γρίπης.

Η εξουδετέρωση των χημικών παραγόντων δηλαδή των αερίων ρύπων που βρίσκονται στους εσωτερικούς χώρους, αποτελεί μεγάλης σημασίας θέμα για την βελτίωση της ανθρώπινης υγείας. Συνήθη προβλήματα δημιουργούνται σε χώρους όπως, γραφεία, εστιατόρια, καφετέριες, αίθουσες συγκεντρώσεων, θέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες αναμονής κλπ. Η εταιρεία μας αναλαμβάνει την μελέτη, σχεδίαση και κατασκευή συστημάτων εξουδετέρωσης σωματιδιακών και αερίων ρύπων. Η κατακράτηση των αιωρούμενων σωματιδίων σε συνδυασμό με την αφαίρεση των αερίων ρύπων και οσμών, διασφαλίζει ένα καθαρό εσωτερικό περιβάλλον, προστατεύει την ανθρώπινη υγεία και αποτρέπει τα παράπονα παράπονα από τους εργαζομένους ή επισκέπτες των χώρων.

Σε επίπεδο εφαρμογής, υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής στο υπάρχον σύστημα κλιματισμού ή αερισμού, του χημικού φίλτρου PuraGrid™ ΙΑQ της Purafil το οποίο είναι ειδικά παρασκευασμένο για την κατακράτηση εκείνων των αερίων ρύπων που συναντώνται περισσότερο στους εσωτερικούς χώρους. Το φίλτρο αυτό έχει τη μορφή κυψελωτού block και κατασκευάζεται στις τυπικές διαστάσεις των μηχανικών φίλτρων του εμπορίου. Κατ' αυτό τον τρόπο μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα στις υπάρχουσες κλιματιστικές μονάδες ή μονάδες αερισμού, με ελάχιστες τροποποιήσεις. Επίσης λόγω της ειδικής κατασκευής του δεν προκαλεί σημαντική πτώση πίεσης και έτσι δεν υπάρχει ανάγκη για τροποποίηση του ανεμιστήρα της μονάδας.

Εναλλακτικά υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης στον χώρο, αυτόνομων μονάδων τύπου RAP.

Η αρχή λειτουργίας των συστημάτων RAP βασίζεται στη φίλτρανση των σωματιδίων, των οσμών και των αερίων ρύπων που συνιστούν το πρόβλημα. Οι μονάδες RAP φέρουν σειρά φίλτρων αφαίρεσης σωματιδίων και εξουδετέρωσης οσμών και ρύπων. Ο αέρας οδηγείται στο σύστημα φίλτρανσης μέσω ανεμιστήρα. Ένα τμήμα του αέρα προσαγωγής μπορεί να εισέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον και αφού φιλτραριστεί να εισάγεται στο χώρο.

Οι μονάδες είναι ιδιαίτερα απλές στη χρήση, παράγουν χαμηλή στάθμη θορύβου (<40dB), είναι κατασκευασμένες με υψηλή αντοχή κατασκευής, και μπορούν να λειτουργούν συνεχόμενα εως και 2 έτη χωρίς επίβλεψη. Η συντήρηση τους πραγματοποιείται με καθαρισμό ή αντικατάσταση των φίλτρων.

Επικοινωνία

Κ. Καραμανλή & Ηρώων Πολυτεχνείου
Τ.Θ. 74, 19300
Ασπρόπυργος, Αττική
Αρ. Γ.Ε.ΜΗ.: 044843607000
Συντεταγμένες: 38.060283 N, 23.580052 E

Τηλέφωνο 1: 210 53 25 404-5
Τηλέφωνο 2: 210 40 14 733
Fax : 210 53 22 544
E-mail: info@dimtech.gr