EL
Μενού

Έλεγχος Ωρίμανσης Γεωργικών Προϊόντων

Έλεγχος Ωρίμανσης Γεωργικών Προϊόντων σε Συνθήκες Αποθήκευσης

1./ Εισαγωγή στο πρόβλημα

Το αέριο του αιθυλενίου παράγεται στους περισσότερους φυτικούς ιστούς και είναι γνωστό ότι αποτελεί σηµαντικό παράγοντα για την έναρξη της ωρίµανσης των φρούτων. Στην απειροελάχιστη έκλυση αιθυλενίου οφείλεται το γνωστό φαινόμενο της επιτάχυνσης της ωρίμανσης άωρων φρούτων από την παρουσία υπερώριμων φρούτων στον ίδιο κλειστό χώρο (ακόμη και στα ψυγεία). 'Ετσι, το αιθυλένιο δρα ως φυτοορμόνη (plant hormone), αφού μεταφέρει το χημικό σήμα "έναρξης της ωρίμανσης". Ενεργοποιεί και ρυθμίζει την ωρίμανση των καρπών (φρούτων), το άνοιγμα των ανθέων και την πτώση των φύλλων. Υπάρχει πλήθος ουσιών που δρουν ως φυτοορμόνες, αλλά το αιθυλένιο είναι η μόνη αέρια φυτοορμόνη.

Ωστόσο, η φυσική παραγωγή αιθυλενίου από τα φρούτα µπορεί να προκαλέσει προβλήµατα στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις. Το αιθυλένιο καταστρέφει το πράσινο χρώµα των φυτών, εποµένως το μαρούλι και άλλα λαχανικά που διατίθενται στην αγορά σε ώριµο πράσινο αλλά µη πλήρως ώριµο στάδιο θα καταστραφούν εάν αποθηκευθούν µαζί µε ώριµα φρούτα. Η παραγωγή αιθυλενίου αυξάνεται όταν τα φρούτα τραυµατίζονται ή προσβάλλονται από µύκητες που προκαλούν αποσύνθεση.

2./ Έλεγχος Αιθυλενίου

Η γκάμα εξοπλισμού της DIMTECH A.E. όσον αφορά τον έλεγχο του αιθυλενίου είναι μεγάλη και απευθύνεται τόσο σε μεγάλες αποθήκες όσο και σε οικιακή κλίμακα καθώς και σε μέσα μεταφοράς (πλοία, φορτηγά, τραίνα) των νωπών γεωργικών προϊόντων.

Πιο συγκεκριμένα διαθέτει:

  • Στερεό χημικό μέσον (media) σε μορφή κόκκων. Το μέσον αυτό αποτελεί μία τεχνολογική καινοτομία όσον αφορά την δυνατότητα κατακράτησης αιθυλενίου, αλλά και άλλων αερίων. Αποτελείται από κόκκους διαμέτρου ~ 3 mm από ζεόλιθο στους οποίους έχει ενσωματωθεί υπερμαγγανικό κάλιο με διαδικασία συμπίεσης-εξώθησης. Το μέσον αυτό χρησιμοποιείται είτε χύμα (εντός συσκευών κατακράτησης αιθυλενίου) είτε σε πλαστικά κάνιστρα. Η ικανότητα συγκράτησης του αιθυλενίου είναι 2,5 – 3% κ.β.
  • Σταθερά κάνιστρα από πολυστυρένιο μέσα στα οποία τοποθετείται το χημικό μέσον. Τα κάνιστρα αυτά έχουν τους κωδικούς τύπους ΡP-18 με χωρητικότητα 0,014 m³ και ΡP-12 με χωρητικότητα 0,028 m³. Τα κάνιστρα αυτά έχουν καθορισμένες διαστάσεις και φέρουν οδηγούς ώστε να τοποθετούνται εύκολα σε μονάδες κατακράτησης αιθυλενίου και να ελαχιστοποιούν την διαρροή του αέρα.
  • Σταθερές ή κινητές μονάδες κατακράτησης αιθυλενίου (ETHYLCLEAN), οι οποίες διαθέτουν ανεμιστήρα ανακυκλοφορίας του αέρα και χημικά φίλτρα εμποτισμένα κατά 12% με υπερμαγγανικό νάτριο. Οι διαστάσεις των μονάδων αυτών ποικίλουν και μπορούν να καλύψουν απαιτήσεις μεγάλων χώρων. Είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο χάλυβα ή από γαλβανισμένη λαμαρίνα με ηλεκτροστατική βαφή.
  • Χημικά φίλτρα σε μορφή κυλίνδρων οι οποίοι προσαρμόζονται στις περσίδες ή τα ανοίγματα ανακυκλοφορίας του αέρα στους χώρους αποθήκευσης ή μεταφοράς. Τα φίλτρα αυτά περιέχουν κόκκους από ζεόλιθο στον οποίο έχει ενσωματωθεί οξειδωτικό μέσον ώστε να κατακρατούνται οι αέριοι ρύποι, συμπεριλαμβανόμενου φυσικά και του αιθυλενίου. Τα φίλτρα αυτά διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και περιεκτικότητες σε χημικό μέσον ώστε να μπορούν να συνδυαστούν για την αποτελεσματική κατακράτηση του αιθυλενίου, ανάλογα με τις διαστάσεις και το φορτίο του εκάστοτε χώρου.
  • Φακελάκια (sachets) για την διατήρηση τροφίμων, μικρών διαστάσεων, κατάλληλων για εμπορική αλλά και οικιακή χρήση. Περιέχουν χημικό μέσον για την κατακράτηση του αιθυλενίου και μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν ανάμεσα σε συσκευασίες των νωπών οπωροκηπευτικών (θήκες, καφάσια κλπ). Τα φακελάκια είναι κατασκευασμένα από Tyvek®, υλικό με μεγάλη μηχανική αντοχή, ανθεκτικό στην υγρασία χωρίς να την απορροφά, φιλικό προς το περιβάλλον και το οποίο μπορεί να έλθει σε άμεση επαφή με τα τρόφιμα χωρίς κανένα πρόβλημα.
  • Θερμογράφοι (καταγραφικά θερμοκρασίας), με μηχανική ή ηλεκτρονική λειτουργία. Οι θερμογράφοι τοποθετούνται στους αποθηκευτικούς χώρους ή ακόμα και ανάμεσα στα συσκευασμένα προϊόντα. Καταγράφουν ανά προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα τις τιμές της θερμοκρασίας. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να έχουμε ένα πλήρες ιστορικό των συνθηκών αποθήκευσης του προϊόντος. Ο τύπος του μηχανικού θερμογράφου είναι ο ΙN TRANSIT και οι τύποι των ηλεκτρονικών θερμογράφων είναι οι LOG TAG και BIO LOG.

Επικοινωνία

Κ. Καραμανλή & Ηρώων Πολυτεχνείου
Τ.Θ. 74, 19300
Ασπρόπυργος, Αττική
Αρ. Γ.Ε.ΜΗ.: 044843607000
Συντεταγμένες: 38.060283 N, 23.580052 E

Τηλέφωνο 1: 210 53 25 404-5
Τηλέφωνο 2: 210 40 14 733
Fax : 210 53 22 544
E-mail: info@dimtech.gr