EL
Μενού

Έλεγχος Ωρίμανσης Γεωργικών Προϊόντων

Έλεγχος Ωρίμανσης Γεωργικών Προϊόντων σε Συνθήκες Αποθήκευσης

1./ Εισαγωγή στο πρόβλημα

Το αέριο του αιθυλενίου παράγεται στους περισσότερους φυτικούς ιστούς και είναι γνωστό ότι αποτελεί σηµαντικό παράγοντα για την έναρξη της ωρίµανσης των φρούτων. Στην απειροελάχιστη έκλυση αιθυλενίου οφείλεται το γνωστό φαινόμενο της επιτάχυνσης της ωρίμανσης άωρων φρούτων από την παρουσία υπερώριμων φρούτων στον ίδιο κλειστό χώρο (ακόμη και στα ψυγεία). 'Ετσι, το αιθυλένιο δρα ως φυτοορμόνη (plant hormone), αφού μεταφέρει το χημικό σήμα "έναρξης της ωρίμανσης". Ενεργοποιεί και ρυθμίζει την ωρίμανση των καρπών (φρούτων), το άνοιγμα των ανθέων και την πτώση των φύλλων. Υπάρχει πλήθος ουσιών που δρουν ως φυτοορμόνες, αλλά το αιθυλένιο είναι η μόνη αέρια φυτοορμόνη.

Ωστόσο, η φυσική παραγωγή αιθυλενίου από τα φρούτα µπορεί να προκαλέσει προβλήµατα στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις. Το αιθυλένιο καταστρέφει το πράσινο χρώµα των φυτών, εποµένως το μαρούλι και άλλα λαχανικά που διατίθενται στην αγορά σε ώριµο πράσινο αλλά µη πλήρως ώριµο στάδιο θα καταστραφούν εάν αποθηκευθούν µαζί µε ώριµα φρούτα. Η παραγωγή αιθυλενίου αυξάνεται όταν τα φρούτα τραυµατίζονται ή προσβάλλονται από µύκητες που προκαλούν αποσύνθεση.

Διαβάστε Περισσότερα